
Diş Protezi Tanımı ve Diş Protez Çeşitleri
Diş protezinin ne anlama geldiğini, diş protezinin türlerini ve protezler hakkında bilinmesi gerekenleri detaylarıyla anlatıyoruz.
Dişler belli bir süre sonra artık eski yetisini kaybetmeye başlar. Bu özellikle dişlere nasıl bakıldığıyla ilgilidir. İşte diş protezleri, dişin sahip olduğu fonksiyonları taklit eden, dişin parçalama işlevini yerine getiren yapay organlar olup diş protezi ile ilgilenen diş hekimlerine Protodontist denmektedir.
Diş protezinin açıklanan dört çeşidi vardır:
- Sabit protez
- Hareketli protez
- Çene-yüz protezleri
- İmplant dişler
Dişlerin ağız içerisinde gördüğü işlev ve eksik dişin konumuna göre belirlenmekte olan protez ile ağızdaki ve çiğneme sağlığındaki deformasyonlar giderilmekte.
Bazen uzmanlar diş protezi hususunda, kökü sağlam olan kalıcı dişleri ufaltıp prepare ederek üzeri krom kaplama ile kaplar. Bazen de kırılıp düşmüş ve yeri boşalan dişlerin yerine yapay dişler yerleştirilerek eksik ve işlevsiz dişler protez ile düzeltilir.
Sabit protezler, doğal dişlerden destek alınarak veya direkt olarak doğal dişler üzerinde işlem gerçekleştirilerek estetik görüntüsünün tamamlanıp diş eksikliklerin sona erdirilmesini sağlamaktadır.
Protez dişler kullanılırken temizliğine özen gösterilmesi gerekmekte. Günlük olarak temizliği yapılmalı ve 6 ayda bir diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Temizlik sırasında kimyasal sular kullanılmamalıdır.
Protez dişler ile ceviz kabuğu gibi sert cisimler kırılmaması gerekiyor. Protezde çıkma veya iltihaplanma gerçekleştiği takitrde de en kısa sürede diş hekimine gidip tedavi ettirmeniz gerekiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.